Maanantai, Tammikuu 22, 2024, 05:57 | Ei kommentteja »

Mittari on mielestäni erittäin huono sana. Se tuo minulle mielikuvan ydinvoimalan valvomosta, jossa kojelaudalta seurataan viisareita, paineita, lämpöjä ja virtauksia. Jos jotain menee pieleen, pyöritetään takaseinällä komeilevaa metalliventtiiliä ja paineet laskevat. 

Suomi on mittareiden luvattu maa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää tuhansittain mittareita ja viimeaikainen vaikuttavuuskeskuksen hanke tunnisti vuorostaan niitä sadoittain. Kun pystymme mittaroimaan toimintaa, pystymme siihen vaikuttamaan. Jos siis sote-paineen viisari hehkuu oikealle punaisella, niin suljetaan venttiili. Tietojohtamisen ytimessä ajatellaan usein olevan datasta rakennetut mittarit. Uskaltaisin väittää, että kaikessa tässä uudistamisen riehassa, olemme erehtyneet ajattelemaan, että data ja mittarit itseisarvoisesti tuottaisi arvokasta tietoa päätöksentekoon. Näinhän tilanne ei välttämättä ole. Tiedolla johtaminen kompleksisessa ympäristössä, kuten sotessa, vaatii syvällistä ymmärrystä siitä, mistä erilaiset mittarit rakentuvat ja mitä ne todellisuudessa kertovat suorituskyvystä. Pelkän monitoroinnin sijaan on välttämätöntä tarkastella maailmaa mittareiden takaa. 


Torstai, Tammikuu 11, 2024, 05:11 | Ei kommentteja »

Huh, millainen vuosi 2023 olikaan!

Ympäri Suomen on sosiaali- ja terveyspalvelutuotantoa myllätty sote-uudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023. Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä ensin jännitettiin median rummuttamana henkilöstön palkanmaksun onnistumista ja asukkaiden kokemusta hyvinvointialueiden tarjoamien palveluiden palvelutasosta. Itse asiassa koko vuosi oli monella hyvinvointialueella enemmän tai vähemmän perusasioiden kuntoon laittamista, jota värittivät samanaikaisesti mm. taloushuolet, yhteistoimintaneuvottelut ja palveluiden järjestämisen uudistaminen


Maanantai, Joulukuu 11, 2023, 06:04 | Ei kommentteja »

Tiedolla johtamisesta on puhuttu pitkään. Allekirjoittaneen silmin on kuitenkin toistaiseksi näyttänyt siltä, että tiedolla johtaminen on lähinnä uusi nimi varsin perinteiselle raportoinnille. Sanaparin ”tiedolla johtaminen” avainsana pitäisi minusta olla johtaminen. Johtaminen on mielestäni otsikon mukaisesti ennen kaikkea päätöksen tekoa. Prosessi, jossa asetetaan tavoitteita. Päätetään toimenpiteet, joita tavoitteiden saavuttaminen edellyttää. Ja toteutetaan selkeää koko organisaation läpileikkaavaa johtamisen, sitouttamisen, motivoinnin ja seurannan sapluunaa, jolla toimenpiteiden edistymistä seurataan.


Tiistai, Marraskuu 7, 2023, 04:57 | Ei kommentteja »

Terveydenhuollossa syntyy valtava määrä dataa, joka oikein käytettynä on erittäin hyödyllistä tietoa kaikille terveydenhuollon ammattilaisille. Jotta dataa voidaan hyödyntää tehokkaasti, on tärkeää tunnistaa sen arvo. Datan arvoa voidaan arvioida esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:

·       Onko data relevanttia tavoitteiden saavuttamiseksi?

·       Onko data luotettavaa ja virheetöntä?

·       Onko data helposti saatavilla ja analysoitavissa?


Maanantai, Lokakuu 16, 2023, 03:54 | Ei kommentteja »

Sosiaalisen median kanavilla on ansiokkaasti jo vedetty yhteen muutaman viikon takaisia Tietojohtamisen verkostopäiviä, jotka pidettiin Kuopiossa. Hyviä summauksia ei kannata toistaa, joten ajattelin nostaa esiin järjestäjän näkökulmaa Verkostopäiviltä.


Tuomas Hujala, 2024, kaikki oikeudet pidätetään.